Alla olevan tekstin lähde = http://www.watchtower.org/fi/20060401a/article_02.htm

 

 

RAAMATUN YMMÄRTÄMINEN - Apukeinoja

”OLET huolellisesti kätkenyt nämä viisailta ja älykkäiltä ja olet ilmaissut ne lapsille.” (Luukas 10:21.) Nämä Jeesuksen sanat taivaalliselle Isälleen kertovat, että voidaksemme ymmärtää Raamattua meillä täytyy olla oikea asenne. Se että Jehova on antanut ihmisille kirjan, jota voivat ymmärtää ainoastaan nöyrät ja opinhaluiset, on osoitus hänen viisaudestaan.

Useimpien meistä ei ole helppoa olla nöyriä. Olemme kaikki perineet taipumuksen ylpeyteen. Lisäksi elämme näinä ”viimeisinä päivinä” ”itserakkaiden, – – uppiniskaisten, ylpeydestä pöyhistyneiden” ihmisten keskellä (2. Timoteukselle 3:1–4). Tällaiset asenteet estävät meitä ymmärtämästä Jumalan sanaa. Valitettavasti ympäristö vaikuttaa jossain määrin meihin jokaiseen. Miten sitten voimme omaksua Raamatun ymmärtämiseen tarvittavan asenteen?

Sydämen ja mielen valmentaminen

Esra, eräs Jumalan kansan muinaisista johtajista, ”oli valmentanut sydämensä kysyäkseen Jehovan lain neuvoa” (Esra 7:10). Voimmeko mekin ”valmentaa” sydäntämme jotenkin? Kyllä vain. Aivan ensimmäiseksi meidän tulisi omaksua oikea näkemys Raamatusta. Apostoli Paavali kirjoitti toisille kristityille: ”Kun saitte meiltä kuulemanne Jumalan sanan, te otitte sen vastaan, ette ihmisten sanana, vaan niin kuin se todella on, Jumalan sanana.” (1. Tessalonikalaisille 2:13.) Vaikka Raamatun kirjoittamiseen käytettiin ihmisiä, sanoma oli lähtöisin Jehovalta. Tämän tärkeän tosiasian tunnustaminen tekee meistä vastaanottavaisempia sille, mitä luemme. (2. Timoteukselle 3:16.)

 Toinen keino valmentaa sydäntämme on rukoileminen. Koska Raamattu kirjoitettiin pyhän hengen ohjauksessa, voimme myös ymmärtää sen sanoman pyhän hengen avulla. Meidän tulee rukoilla Jumalalta tällaista apua. Huomaa, mitä psalmista pyysi: ”Anna minulle ymmärrystä, että noudattaisin lakiasi ja pitäisin sen koko sydämestäni.” (Psalmit 119:34.) Meidän täytyy rukoilla paitsi ymmärrystä myös oikeaa asennetta, jonka ansiosta voimme omaksua, mitä Raamatussa sanotaan. Jotta voisimme ymmärtää Raamattua, meidän täytyy olla vastaanottavaisia sille, mikä on totta.

Mietiskeleminen auttaa pääsemään oikeanlaiseen mielentilaan. Voisit miettiä, miten Raamatun tutkiminen voi auttaa sinua. Meillä on monia hyviä syitä lukea Jumalan sanaa, mutta kaikkein tärkein on se, että se auttaa meitä pääsemään lähelle Jumalaa (Jaakobin kirje 4:8). Havaitsemme, millainen persoona Jehova on, kun luemme, miten hän suhtautuu erilaisiin tilanteisiin, miten hän arvostaa niitä, jotka rakastavat häntä, ja miten hän kohtelee niitä, jotka hylkäävät hänet. Ensisijaisena motiivinamme Raamatun lukemiseen pitäisi aina olla halu oppia tuntemaan Jumala paremmin ja vahvistaa siten suhdettamme häneen.

Esteenä väärät asenteet

Mikä voisi estää meitä ymmärtämästä Jumalan sanaa? Yksi este on vääränlainen uskollisuus. Saatat esimerkiksi pitää joidenkin ihmisten käsityksiä ja mielipiteitä suuressa arvossa. Mutta entä jos he eivät todellisuudessa kannata eivätkä arvosta Jumalan sanan totuutta? Tällaisessa tilanteessa sen ymmärtäminen, mitä Raamattu todella opettaa, voi osoittautua vaikeaksi. Siksi Raamattu kannustaa meitä arvioimaan huolellisesti, mitä meille on opetettu (1. Tessalonikalaisille 5:21).

Jeesuksen äiti Maria kohtasi tällaisen vaikean tilanteen. Hänet kasvatettiin juutalaisen perinteen mukaisesti. Hän noudatti tarkasti Mooseksen lakia ja kävi epäilemättä synagogassa. Myöhemmin hän kuitenkin tajusi, ettei Jumala enää hyväksynyt sitä palvontamuotoa, jonka hän oli oppinut vanhemmiltaan. Niin Maria omaksui Jeesuksen opetukset ja hänestä tuli yksi kristillisen seurakunnan ensimmäisistä jäsenistä (Apostolien teot 1:13, 14). Tämä ei ollut hänen vanhempiensa tai heidän perinteittensä halveksimista, vaan osoitus hänen rakkaudestaan Jumalaa kohtaan. Samalla tavoin uskollisuuden Jumalalle täytyy olla meillekin tärkeämpää kuin uskollisuuden kenellekään muulle, jos haluamme hyötyä Raamatusta.

Surullista kyllä monet ihmiset eivät juuri arvosta Raamatun totuutta. Jotkut tyytyvät noudattamaan uskonnollisia perinteitä, jotka perustuvat valheeseen. Toiset osoittavat piittaamattomuutta totuutta kohtaan puheellaan ja elämäntavallaan. Tämän vuoksi Raamatun totuuden omaksumisella on hintansa: se voi johtaa siihen, että olet eri kannalla kuin ystäväsi, naapurisi, työtoverisi ja jopa perheesi (Johannes 17:14). Silti viisas kuningas Salomo kirjoitti: ”Osta totuutta äläkä sitä myy.” (Sananlaskut 23:23.) Jos pidät totuutta suuressa arvossa, Jehova auttaa sinua ymmärtämään Raamattua.

Vielä eräs este Raamatun ymmärtämiselle on haluttomuus noudattaa sen ohjeita. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Teidän on suotu ymmärtää taivasten valtakunnan pyhät salaisuudet, mutta noiden ihmisten ei ole suotu. Sillä tämän kansan sydän on paatunut, ja korvillaan he ovat kuulleet osoittamatta vastakaikua.” (Matteus 13:11, 15.) Useimmat niistä, joille Jeesus saarnasi, olivat torjuvia, haluttomia muuttumaan. He olivat aivan erilaisia kuin Jeesuksen vertauksen matkustava kauppias, joka löydettyään hyvin kallisarvoisen helmen myi heti kaiken omaisuutensa voidakseen ostaa sen. Raamatun totuuden ymmärtämisen pitäisi olla meille yhtä kallisarvoista. (Matteus 13:45, 46.)

Vaikeus ottaa vastaan opetusta

Suurimpia esteitä Raamatun ymmärtämiselle on se, ettei ole valmis ottamaan vastaan opetusta. Jonkun voi olla vaikeaa ottaa vastaan uusia ajatuksia ihmiseltä, jota hän pitää tuiki tavallisena. Jeesuksen Kristuksen apostolit olivat kuitenkin ”koulunkäymättömiä ja tavallisia ihmisiä” (Apostolien teot 4:13). Paavali selitti, miksi näin oli: ”Te näette kutsumisenne, veljet, ettei ole kutsuttu monta lihan mukaan viisasta, ei monta voimallista, ei monta jalosukuista, vaan Jumala valitsi sen, mikä maailmassa on tyhmää, saattaakseen viisaat häpeään.” (1. Korinttilaisille 1:26, 27.) Jos jonkun tavallisen ihmisen opetettavana oleminen koettelee nöyryyttäsi, niin muista, että hän on vain välikappale, jota Jumala käyttää opettaakseen sinua. Voisiko olla suurempaa kunniaa kuin olla ”Suuren Opettajan”, Jehovan, opetettavana? (Jesaja 30:20; 54:13.)

Syyrialaisen sotapäällikön Naamanin oli vaikeaa ottaa vastaan neuvoja ihmiseltä, joka oli häntä itseään alemmassa asemassa. Etsiessään parannusta spitaaliinsa Naaman meni Jehovan profeetan Elisan luokse, mutta Jumalan ohjeet välittikin hänelle Elisan palvelija. Viesti ja sen esittämistapa koettelivat hänen nöyryyttään siinä määrin, että ensin hän kieltäytyi noudattamasta profeetan neuvoa. Myöhemmin hän muutti asennettaan ja parantui. (2. Kuninkaiden kirja 5:9–14.) Me olemme samantapaisessa tilanteessa, kun alamme perehtyä Raamattuun. Saatamme oppia, että parantuaksemme hengellisesti ja moraalisesti meidän täytyy noudattaa uudenlaista elämäntapaa. Onko meillä nöyryyttä antaa jonkun opettaa meille, mitä tehdä? Vain ne, jotka ovat halukkaita ottamaan vastaan opetusta, voivat ymmärtää Raamattua.

Eräällä etiopialaisten kuningattaren, kandaken, alaisella vallanpitäjällä oli erinomainen asenne. Hän oli paluumatkalla Afrikkaan ja istui vaunuissaan lukemassa Raamatun kirjoituksia, kun opetuslapsi Filippos juoksi vaunujen rinnalle. Filippos kysyi mieheltä, ymmärsikö tämä mitä luki. Tuo virkamies vastasi nöyrästi: ”Kuinka voisinkaan, ellei joku opastaisi minua?” Kun hän sai lisää tietoa niin että hän saattoi ymmärtää Jumalan sanaa, hänet kastettiin. Sen jälkeen hän ”jatkoi matkaansa iloiten”. (Apostolien teot 8:27–39.)

Suurin osa Jehovan todistajista on tavallisia ihmisiä. He pitävät raamatuntutkistelua joka viikko yli kuudelle miljoonalle ihmiselle näiden kotona. Koska Raamattu kertoo, mikä on paras elämäntapa, mikä on ihmiskunnan ainoa varma toivo ja miten voimme oppia tuntemaan Jumalan, miljoonat ovat havainneet, että Raamatun tutkiminen ja sen ymmärtäminen tuottaa heille suunnattomasti iloa. Myös sinä voit kokea tällaista iloa.