Alla olevan tekstin lähde = http://www.watchtower.org/fi/t13/article_01.htm

 

 

Miksi voit luottaa Raamattuun

Jotkut ihmiset väittävät Raamatun olevan epäluotettava, ja heidän mielipiteensä ovat saaneet laajalti kannatusta. Siksi monet nykyään hylkäävät Raamatun lausunnot ajatellen, ettei niihin ole uskomista.

Toisaalta luottamustamme lisää se, mitä Jeesus Kristus sanoi rukouksessa Jumalalle: ”Sinun sanasi on totuus.” Ja Raamattu itse väittää olevansa Jumalan henkeyttämä. – Johannes 17:17; 2. Timoteukselle 3:16.

Mitä sinä ajattelet? Onko Raamattuun luottamiselle järkeviä perusteita? Vai onko tosiaankin olemassa todisteita siitä, että Raamattu on epäluotettava, ristiriitainen ja epäjohdonmukainen?

Onko se ristiriitainen?

Jotkut voivat tosin väittää Raamattua ristiriitaiseksi, mutta onko kukaan koskaan näyttänyt sinulle tästä mitään esimerkkiä? Emme ole tavanneet ainoatakaan, joka kestäisi tarkkaa tutkimusta. Jotkin Raamatun kertomukset saattavat tosin näyttää joissakin kohdin poikkeavan toisistaan. Kysymys on kuitenkin yleensä siitä, että meiltä puuttuu tietoa yksityiskohdista ja tuon ajan olosuhteista.

Esimerkiksi jotkut kiinnittävät huomion erääseen seikkaan, jossa Raamattu heidän mielestään on ristiriitainen. He kysyvät: ’Mistä Kain sai vaimonsa?’ Yleensä ajatellaan, ettei Aadamilla ja Eevalla ollut muita lapsia kuin Kain ja Aabel. Tuo käsitys johtuu kuitenkin siitä, että Raamatun sanat ymmärretään väärin. Raamattu selittää, että Aadamille ”syntyi poikia ja tyttäriä”. (1. Mooseksen kirja 5:4) Kain avioitui siis jonkun sisarensa tai mahdollisesti veljen- tai sisarentyttärensä kanssa.

Usein kriitikot suorastaan etsivät ristiriitoja ja voivat siksi väittää: ’Raamatunkirjoittaja Matteus sanoo, että muuan upseeri tuli pyytämään Jeesukselta suosionosoitusta, kun taas Luukas kertoo, että asialle lähetettiin edustajia. Kumpi on oikeassa?’ (Matteus 8:5, 6; Luukas 7:2, 3) Mutta onko tässä todellisuudessa ristiriitaa?

Kun sen, joka on todellisuudessa vastuussa joidenkin ihmisten tekemästä toimesta tai työstä, sanotaan tehneen tuon työn, kukaan järkevä ihminen ei väitä lausuntoa ristiriitaiseksi. Pitäisitkö esimerkiksi virheellisenä uutista, että pormestari on rakentanut tien, jonka todellisuudessa rakensivatkin hänen alaisuudessaan työskentelevät suunnittelijat ja työmiehet? Et tietenkään! Samoin ei Matteuskaan ollut epäjohdonmukainen sanoessaan upseerin esittäneen Jeesukselle pyynnön, vaikka Luukkaan mukaan tuo pyyntö esitettiinkin edustajien välityksellä.

Raamatun näennäiset ristiriitaisuudet selviävät, kun tiedetään enemmän yksityiskohtia.

Historia ja luonnontiede

Joskus on Raamatun historiallista paikkansapitävyyttä epäilty laajalti. Kriitikot asettivat kyseenalaiseksi esimerkiksi sen, oliko sellaisia Raamatun henkilöitä kuin Assyrian kuningas Sargon, Babylonian Belsassar ja roomalainen maaherra Pontius Pilatus koskaan ollut olemassakaan. Äskeiset löydöt ovat kuitenkin vahvistaneet Raamatun kertomuksen toisensa jälkeen. Niinpä historioitsija Moshe Pearlman kirjoitti: ”Äkkiä skeptikot, jotka olivat epäilleet jopa Vanhan testamentin historiallisten osien luotettavuutta, alkoivat muuttaa näkemyksiään.”

Voidaksemme luottaa Raamattuun sen täytyy pitää paikkansa myös luonnontieteellisissä asioissa. Pitääkö se? Ei ole kauan siitä, kun tiedemiehet väittivät vastoin Raamattua, ettei kaikkeudella ole ollut alkua. Äskettäin tähtitieteilijä Robert Jastrow kuitenkin viittasi tuoreempiin tietoihin, jotka kumoavat tämän käsityksen. Hän selitti: ”Näemme nyt, miten tähtitieteelliset todisteet johtavat raamatulliseen käsitykseen maailman synnystä. Yksityiskohdat eroavat, mutta niin tähtitieteen kuin Raamatunkin kertomukset alusta sisältävät samat olennaiset ainekset.” – 1. Mooseksen kirja 1:1.

Ihmiset ovat muuttaneet käsityksiään myös maapallon muodosta. The World Book Encyclopedia selittää: ”Löytöretket osoittivat, että maa olikin pyöreä eikä litteä, niin kuin useimmat ihmiset olivat uskoneet.” Raamattu oli kuitenkin oikeassa koko ajan! Yli 2000 vuotta ennen noita retkiä Raamattu sanoi Jesajan 40:22:ssa: ”Hän istuu korkealla maanpiirin päällä”, tai, kuten toiset käännökset sanovat, ”maapallon” (Douay), ”pyöreän maan” (Moffatt) päällä.

Mitä enemmän ihmiset siis oppivat, sitä enemmän kertyy todisteita Raamatun luotettavuuden puolesta. British Museumin entinen johtaja sir Frederic Kenyon kirjoitti: ”Tähän mennessä saadut todisteet vahvistavat sen, mitä usko antaa syyn odottaakin, nimittäin että Raamattu voi vain hyötyä tiedon lisääntymisestä.”

Tulevaisuuden ennustaminen

Mutta voimmeko todella luottaa Raamatun ennustuksiin tulevaisuudesta, esimerkiksi sen lupauksiin ’vanhurskaista uusista taivaista ja uudesta maasta’? (2. Pietari 3:13; Ilmestys 21:3, 4) Miten luotettava Raamattu sitten on ollut menneisyydessä? Yhä uudelleen ovat satojakin vuosia etukäteen esitetyt ennustukset toteutuneet pienintä yksityiskohtaa myöten!

Raamattu ennusti esimerkiksi mahtavan Babylonin kukistumisen lähes 200 vuotta etukäteen. Itse asiassa se mainitsi nimeltä valloittajat, meedialaiset, jotka liittoutuivat persialaisten kanssa. Ja vaikka Persian kuningas Kyyros ei ollut vielä edes syntynyt, Raamattu ennusti, että hänellä olisi huomattava osa valloituksessa. Ennustuksessa sanottiin, että Babylonia suojelevat Eufratin vedet ”kuivuvat” ja etteivät Babylonin ”portit sulkeutuisi”. – Jeremia 50:38; Jesaja 13:17–19; 44:27–45:1.

Kaikki nämä yksityiskohdat toteutuivat, kuten historioitsija Herodotos kertoi. Lisäksi Raamattu ennusti, että Babylonista tulisi lopulta autio rauniokaupunki. Ja juuri niin tapahtuikin. Nykyään Babylonin paikalla on vain paljaita kiviröykkiöitä. (Jesaja 13:20–22; Jeremia 51:37, 41–43) Ja Raamattu on täynnä muita ennustuksia, jotka ovat täyttyneet hätkähdyttävällä tavalla.

Mitä Raamattu sitten ennustaa nykyisen maailman asiainjärjestelmästä? Se sanoo: ”Viimeisinä päivinä koittavat vaikeat ajat. Ihmiset ovat silloin itsekkäitä, rahanahneita, rehenteleviä ja itserakkaita. He esiintyvät loukkaavasti, eivät tottele vanhempiaan ja ovat kiittämättömiä. He eivät kunnioita pyhää, he ovat epäystävällisiä – –. He rakastavat enemmän nautintoja kuin Jumalaa. He kyllä noudattavat uskonnollisia menoja, mutta kieltävät uskonnon voiman.” – 2. Timoteukselle 3:1–5, Uusi testamentti nykysuomeksi.

Me näemme tämän eittämättä täyttyvän parhaillaan! Mutta Raamattu ennustaa ”viimeisistä päivistä” myös seuraavaa: ”Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan.” Lisäksi ”tulee olemaan suuria maanjäristyksiä, ja ruttotauteja ja nälänhätää paikassa toisensa jälkeen”. – Matteus 24:7; Luukas 21:11.

Raamatun ennustukset täyttyvät tosiaankin nykyään! Mitä sitten on sanottava seuraavan kaltaisista, vielä tulevaisuudessa täyttyvistä lupauksista: ”Vanhurskaat perivät maan ja asuvat siinä iankaikkisesti”, ja: ”He takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi – –, eivätkä he enää opettele sotimaan”? – Psalmi 37:29; Jesaja 2:4.

’Se on liian hyvää ollakseen totta’, voi joku sanoa. Meillä ei kuitenkaan todellisuudessa ole mitään syytä epäillä mitään, mitä Luojamme lupaa. Hänen Sanaansa voidaan luottaa! (Tiitukselle 1:2) Tutkimalla edelleen todisteita tulet tästä yhä vakuuttuneemmaksi.